Tips på fler reseguider

Värt att veta

Long Island ligger i sydöstra New York och är en metropol med över 8 miljoner invånare. Förutom dess många invånare så är området även populärt att turista i. Är du en av dem som planerar att resa till Long Island får du nedan en lista över saker som kan vara bra att tänka på i samband med din resa.

Väder och temperatur

Long Island ligger i de norra delarna av USA, vilket innebär att de har mildare väder. Den kallaste månaden är januari då de har ungefär 3,5 minusgrader och den varmaste månaden är juli då medeltemperaturen är omkring 22,2 plusgrader. Den blötaste månaden är juni då det regnar som mest. Men i övrigt är vädret behagligt och sommarmånaderna är fuktiga.

Visum

Inför din USA-resa måste du införskaffa ett visum. Det bör du göra några månader i förväg då ansökningsprocessen kan vara lång. Du kan ansöka om ett ESTA-visum som används för affärsresor såväl som turism och är ett visum som gäller för vistelse i landet i upp till 90 dagar. Om du inte är berättigad till ett ESTA-visum finns det ”vanliga” turistvisum som du kan ansöka om. Turistvisum kallas för VISA B1 och VISA B2. Du får mer genomgående information om visum och processen på internet, till exempel svenska ambassaden eller amerikanska ambassadens hemsida. Första steget mot ett visum är att fylla i en DS-160-ansökan och att du betalar ansökningsavgiften på 185 dollar. Sedan bokar du in en intervju med den amerikanska ambassaden och därefter behöver intervjun genomföras. Du behöver även se till att du har rätt ansökningshandlingar i samband med att du lämnar in din ansökan. Så snart du har ett visum kan får du resa till USA och påbörja din semester på Long Island. Om du inte har ett giltigt visum kommer du inte att bli insläppt i landet.

Vaccination

Du bör kontrollera ditt vaccinationsskydd inför din resa till USA och fylla på med det som behövs. Du bör vara vaccinerad mot stelkramp, hepatit B, polio och mässling.

Åldersgränser

I USA är man myndig vid 18 års ålder. Men du behöver vara 21 år gammal för att köpa alkohol, komma in på nattklubb och checka in på hotell. Även om det i delstaten South Dakota räcker med att vara 14 år för att ta körkort, och i många andra 16 år, så måste du vara 21 år för att hyra bil i USA.

Valuta

I USA är det amerikanska dollar, eller USD som det förkortas, som gäller. Det går att betala med kort på de flesta ställen och det finns gott om uttagningsautomater. Det kan vara svårt att växla svenska kronor mot amerikanska dollar på plats och därför rekommenderas det att du växlar kontakter innan din avresa, till exempel på Forex.

Adapter

För att du ska kunna ladda din smartphone, laptop eller hörlurar behöver du ta med dig en adapter eftersom deras eluttag ser annorlunda ut än våra. I USA används eluttag av typ A (ojordad) och typ B (jordad).

eluttag usa 300x264 - Värt att veta
Så här ser en adapter till USA ut.

Larmnummer

911 är den amerikanska motsvarigheten till 112. Numret används endast vid nödsituationer när du behöver tillkalla polis, ambulans eller brandkår.

Tidsskillnad

Long Island (New York) ligger 6 timmar efter Sverige. Är klockan 15.00 på eftermiddagen i Sverige så är klockan alltså 9.00 på morgonen där. Se fler tidsskillnader på Tidsskillnad.nu.

Språk

Engelska är det främsta språket som talas i New York. Men även andra språk som spanska, ryska, italienska och jiddisch är vanligt.

Svenska ambassaden

I New York finns svenska generalkonsulatet där du bokar en tid om du exempelvis behöver förnya ditt pass på plats. Du kan läsa mer om ambassaden här.

Landskod

Landskoden för USA är +1 eller 001 och Sveriges är +46. Ska du ringa hem från Long Island slår du först +46 följt av numret.