Tips på fler reseguider

Long Island Iced Tea

En Klassiker Med En Historia

Long Island Iced Tea, en förfriskande cocktail som inte innehåller något te alls, har länge varit en favorit bland drinkälskare världen över. Den här ikoniska drinken bjuder på en komplex smakprofil och en spännande historia som spänner över flera decennier. Här kommer vi att utforska historien bakom Long Island Iced Tea, dela med oss av några intressanta fakta och avsluta med ett klassiskt recept så att du kan njuta av drinken hemma.

Historien bakom Long Island Iced Tea

Trots sitt namn har Long Island Iced Tea mycket lite att göra med det varma dryck som du kanske först tänker på. Den här cocktailen har sina rötter på 1970-talet i Long Island, New York. Det finns flera påstådda ursprungshistorier, men den mest kända berättar att drinken skapades av en bartender vid namn Robert ”Rosebud” Butt. Han påstås ha uppfunnit den på 1970-talet när han experimenterade med olika spritsorter och skapade en drink som hade smaken av iste, därav namnet Long Island Iced Tea. Inte minst har den utseendet av en iste.

Drinken blev snabbt populär på Long Island och spred sig sedan till andra delar av USA och världen. Den kombinerar flera olika spritsorter och mixers och är känd för sin starka alkoholhalt och sin smak av söt citrus. Trots sin kraftiga smak har Long Island Iced Tea en smidig och lockande karaktär som gör den till ett populärt val på cocktailmenyer.

Intressanta fakta om Long Island Iced Tea

 1. Inget te ingår: Trots sitt namn innehåller Long Island Iced Tea inget te alls. Namnet är helt enkelt en illusion av den brunaktiga färgen som liknar iste.
 2. En kraftfull cocktail: Long Island Iced Tea är känd för sin höga alkoholhalt, eftersom den innehåller lika delar vodka, tequila, gin, vit rom och triple sec. Detta gör den till en stark och potent drink som kan överraska dig om du inte är försiktig.
 3. Lime eller citron?: Det finns variationer av Long Island Iced Tea som använder både lime och citronsaft som surhetsregulator. Detta ger drycken en viss variation i smaken beroende på vad som används.
 4. Populär på drinklistor: Long Island Iced Tea är en återkommande favorit på drinklistor på barer och restauranger världen över. Den är känd för att vara en partydrink som gör en stark inverkan.
long island iced tea - Long Island Iced Tea

Recept för Long Island Iced Tea

Här är ett grundrecept för att göra en klassisk Long Island Iced Tea:

Ingredienser:

 • 2 cl vodka
 • 2 cl tequila
 • 2 cl gin
 • 2 cl vit rom
 • 2 cl triple sec (eller annan apelsinlikör)
 • 3 cl färskpressad citronsaft
 • 2 cl sockerlag (lika delar socker och vatten)
 • Coca-Cola (eller annan kolsyrad läsk) för att toppa upp

Instruktioner:

 1. Fyll en shaker med is.
 2. Tillsätt vodka, tequila, gin, vit rom, triple sec, citronsaft och sockerlag i shakern.
 3. Skaka kraftigt i cirka 10 sekunder.
 4. Häll innehållet i shakern i ett highballglas eller ett stort glas med is.
 5. Toppa upp med Coca-Cola eller valfri kolsyrad läsk.
 6. Rör om försiktigt för att blanda ingredienserna.
 7. Garnera med en skiva citron eller ett citronklyfta efter önskemål.

Nu är du redo att njuta av en klassisk Long Island Iced Tea! Kom ihåg att denna drink innehåller mycket alkohol, så drick ansvarsfullt och njut av den med måtta. Skål!